Porezno priznati troškovi u računovodstvu i knjigovodstvu

Tema aktualna za ovo vrijeme darivanja zasigurno je ona o Porezno priznatim troškovima iako je poznavanje ovih mogućnosti vrlo dobra informacija za vrijeme cijele godine. Vjerujemo da će mnogi pronaći odgovore na svoje dileme i pitanja, oni noviji poduzetnici ali i oni koje je dobro s vremena na vrijeme podsjetiti na ove troškove. Što to uopće znači porezno priznati troškovi? To su oni na koje se ne plaća dodatan porez. Vrijeme zatvaranja godine je isto tako i vrijeme kada mnogi poduzetnici, obrtnici pa i ostali razmišljaju o novim financijskim strategijama, načinima ulaganja ali i možda proširenjima na nova poslovna područja. Također to je i vrijeme darivanja i isplate božićnica.

Porezno priznate troškove možemo podijeliti na više kategorija među kojima su ova za koja dobivamo najviše upita od naših klijenata:

Dnevnice za službena putovanja

Odnosi se na sve osobe koje ostvaruju prava na nadoknadu, a to su oni koji su u radnom odnosu. Naravno, važno je da je su putovanja povezana s poslom, a ona ovise o prirodi posla i gospodarskoj grani. Ovi iznosi nadodaju se na plaću zaposleniku.

 1. Unutar države
 • Od 8-12 sati na putu – 85 kn
 • Više od 12 sati na putu – 170 kn
 1. Izvan države
 • ovisi o državi u koju se putuje
 • od 30 do 95 USD/EUR
 • Primjerice od susjednih država dnevnica za Sloveniju iznosi 50 eura dok za Austriju i Italiju iznosi 70 eura po danu, dok je recimo iznos za Sjedinjene američke države 95 dolara po danu

Dnevnice za službeni put i rad na terenu u inozemstvu smanjuju se za 30 % ako je podmiren ručak ili večera, a ako su podmireni i ručak i večera, smanjuju se za 60 %.

Isto tako važna je informacija i o iznosu naknade za korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe, ta naknada iznosi 2 kn po kilometru. Znači, ukoliko na službeni put idete sa svojim vozilom na ove iznose nadodaje se prema kilometraži naknada za korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe kao i troškovi cestarine.

Darovi, regres, božićnica

Ako razmišljate svoje zaposlenike nagraditi i darovati za Božić evo koje vam sve mogućnosti stoje na raspolaganju:

 • Dar zaposleniku/klijentu/poslovnom partneru u robi ili usluzi u iznosu do 400 kn 1x godišnje npr. božićni poklon
 • Dar zaposleniku u novcu na ime božićnice ili neke druge naknade u ukupnom iznosu do 2500 kn godišnje
 • Dar djetetu do navršene 15 godine u iznosu do 600 kn

Isto tako blagdansko vrijeme uvijek je dobro vrijeme za darivanje, tako možete razmisliti i o ovoj opciji, ukoliko netko od vaših zaposlenika ispunjava ove uvjete:

 • Nagrade zaposlenicima u iznosu do 1500 kn za 10 godina staža, do 5000 kn za 40 godina staža

Isto tako ukoliko imate priliku na poticanje nataliteta i darovanje za novorođeno dijete zaposlenika, moguće je da isplatite novčani iznos do 3326 kn.

Stipendije

Također stipendirati redovnog studenta ili učenika jedan je od vidova koje može spadati u društveno odgovorno poslovanje tako je jedna od opcija i ugovaranje stipendijskog ugovora u mjesečnom iznosu do 1750 kn. Time potičete školski i akademski razvoje djece i mladih a isto tako tko zna, možda netko od njih baš bude vaš budući zaposlenik.

Za sve navedene mogućnosti ako i one koje nisu nabrojane u ovom blogu najbolje je upitati svojeg knjigovođu koji će vas više uputiti u načine provedbe i izvršenja, te vam dati predloške za potrebne materijale.

Želim zakazati termin za SAVJETOVANJE!