Otvarate tvrtku, ne znate od kuda da krenete?

Za sve koji otvaraju tvrtku ili razmišljaju o otvaranju tvrtke sigurno se puno pitanja nameće. Kako i od kuda krenuti, što očekivati, koliko će to otprilike trajati, kako je to drugima bilo, što s računovodstvom i poreznom upravom – samo su neka od pitanja.Zato smo mi u Aning uslugama odlučili pomoći svim novim poduzetnicima i onima koji o tome tek razmišljaju. Pripremite se uz naših 10 koraka pri otvaranju tvrtke kako bi sve korake unaprijed znali i tako smanjili stres i nepoznanice.

1.korak – ime tvrtke

Vjerujemo da željeno ime tvrtke već imate ili barem neke ideje.  U procesu osmišljavanja imena poslužite se i pretraživanjem vaših ideja ili sličnih u online Sudskom registru – kako ne bi predavali ime koje već postoji ili preslično njemu također, jer će biti odbijeno.

Nakon osmišljavanja imena, ili više prijedloga, potrebno je zatražiti na nadležnom Trgovačkom sudu odobrenje tj. rezervaciju imena. Ako vam je ime tvrtke odobreno, trebate u roku od tri dana podići potvrdu rezervacije imena ili ukoliko željeno ime bude odbijeno zatražiti novo riješenje. Naš savjet je da odmah pripremite dva ili tri imena jer nije rijetkost da potencijalno ime tvrtke bude odbijeno, tako ćete biti spremni da ne gubite dodatno, dragocjeno vrijeme na osmišljavanje novog imena.

  1. korak – javni bilježnik

Trebate otići kod javnog bilježnika s potvrdom rezervacije imena i krenuti s osnivanjem tvrtke, proći s pravnikom u javno-bilježničkom uredu djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti te uvrstiti osnovne, glavne a može i sporedne djelatnosti u akt svoje tvrtke. Stoga prije dolaska kod javnog bilježnika važno je imati pripremljene željene djelatnosti i njihove šifre, kako bi ih njemu znali reći – vidi Nacionalna klasifikacija djelatnosti.

  1. korak – uplata temeljnog kapitala

Nakon potpisivanja javnobilježničkog akta trebate pripremiti novac za uplatu temeljnog kapitala u iznosu od 10 kn za j.d.o.o. odnosno 20.000 kn za d.o.o. te s potvrdom o uplati javni bilježnik odlazi na Trgovački sud te se pokreće riješenje o osnivanju tvrtke koje se u pravilu čeka 5-10 radnih dana.

  1. korak – poziv javnog bilježnika i Državni zavod za statistiku

Javni bilježnik poziva stranku da je obavijesti kako je rješenje o osnivanju tvrtke gotovo, tada s rješenjem direktor ili osnivač, što ne mora ali i može biti ista osoba, odlazi po izvadak iz statistike na nadležni Državni zavod za statistiku.

  1. korak – izrada pečata

Ovaj korak je svima u pravilu dragi korak jer nakon birokracije napokon imamo nešto konkretno tj. nešto opipljivo što simbolizira vašu tvrtku 🙂 –  izrađujete službeni pečat tvrtke.

  1. korak – otvaranje žiro računa

Nakon što imate pečat, s tim pečatom kao i sa svom drugom dokumentacijom odlazite u izabranu banku I otvarate žiro račun tvrtke. Moguće je otvoriti i više žiro računa u više banaka ali minimalno jedan žiro račun u banci po izboru se mora otvoriti.

  1. korak – ugovor o zakupu

Tvrtka mora imati sjedište pa tvrtka treba sklopiti ugovor o zakupu prostora na adresi gdje je tvrtka osnovana ili gdje će raditi. Ukoliko je to i kod vas doma, ako imate kućni ured, svejedno morate imati ugovor s vlasnikom stana – bili to vi kao fizička osoba ili netko drugi.

  1. korak – ugovor o knjigovodstvu

Idući korak je da sklopite ugovor o računovodstvu/knjigovodstvu kako bi se netko pobrinuo da vam je sva papirologija uredna i po zakonu te da možete biti sigurni da vam je sve dobro proknjiženo. Naše Aning usluge tvrtka je koja pruža potpuni paket računovodstvenih, knjigovodstvenih i porezno-savjetodavnih usluga s više od 25 godina iskustva. Za besplatan sastanak i savjetovanje – javite nam se na naše kontakte.

  1. korak – prijava u Poreznu upravu

Još malo i gotovi ste, trebate još sa svom gore navedenom dokumentacijom (preslikama svega) otići u nadležnu Poreznu upravu te se prijaviti kao novi rezident te odlučiti želite li biti u sustav PDV-a ili ne. Svakako se savjetujte oko tog pitanja s vašim računovodstvom/knjigovodstvom kako bi bili upoznati sa svim odredbama, prednostima i manama.

  1. korak – Čestitamo!

Uspješno ste otvorili tvrtku i ušli ste u svijet poduzetništva. Mi Vam od srca čestitamo i želimo dobrodošlicu! Možete početi radit i sretno vam bilo!

Poduzetništvo je lijep i uzbudljiv posao, zapravo više način života, koji je izazovan i odgovoran ali s druge strane bogat iskustvom i vrijednostima. Postavite svoju viziju i misiju tvrtke, temeljne vrijednosti poslovanja kao i cilj i smjer i krenite hrabro naprijed!